Kate tries to

Próbuję różnych rzeczy: ćwiczeń, gotowania, przeróbek, etc. Nic ekstremalnego, zwykła codzienność...

kulinarnie

  • piątek, 20 lutego 2015
    • she tries to: homemade ginger ale syrup

      Imbir zawsze mi smakował ale do pewnego momentu próbowałam tylko rzeczy o smaku imbiru - produkty spożywcze raczej mocno przetworzone. Odkąd spróbowałam świeżego imbiru zachwycił mnie jego zapach i świeżość i ostrość. Pieprz mięta i cytryna w jednym, bardzo orzeźwiający i unikalny smak.

      Przyrządzanie imbirowego syropu jest bardzo proste. Można go zrobić w najprostszej postaci: cukier, woda i imbir albo nieco wzbogacić zastępując cukier miodem, dodając cytrynę. Możliwości jest kilka i Ginger ale można sobie skomponować idealnie pod swój smak i planowane użycie. Taki syrop można mieszać z wodą i wraz z kostkami lodu będzie cudownym orzeźwieniem na ciepłe dni, można dodawać do piwa aby wzbogacić jego goryczkę o cierpkość imbiru, albo w jesienne wieczory do herbaty na rozgrzanie.

      Przepis: www.niftythriftythings.com *

      • http://www.niftythriftythings.com/homemade-ginger-ale-syrup/
      • przepis jest tak prosty, że w zasadzie żadnych wyjaśnień nie potrzebuje

      Przygotowanie: składniki i ich przygotowanie *

      • składniki nie są trudne do skompletowania; świeży imbir można obecnie dostać bez problemu w wielu sklepach
      • obieranie imbiru też nie jest trudne; jest to korzeń posiadający liczne rozgałęzienia ale bardzo łatwo zdjęć z niego skórkę; używałam w tym celu zarówno obieraczki jak i noża ale najlepszy chyba efekt daje obieranie łyżeczką

      Gotowanie *

      • gotowanie syropu też jest banalne proste; robiąc syrop cukrowy musisz jedynie go zamieszać aby cukier się nie spalił; po dodaniu imbiru możesz w spokoju zająć się własnymi sprawami

      Efekt jest dla mnie rewelacyjny. Oczywiście nie smakuje to jak Schweppes Ginger Ale jest za to bardzo imbirowe i orzeźwiające. Polecam bo to idealny napój na lato i bardzo łatwo go przygotować. Jest też całkiem zdrowy, w zależności od tego ile cukru dasz będzie jeszcze zdrowszy. Dodatkowo imbirowy smak jest ponoć świetny na nudności więc polecam także paniom w ciąży do herbatki.

      Na koniec polecam oryginalny przepis ze strony NIFTY THRIFTY THINGS.

      www.niftythriftythings.com | {homemade ginger ale syrup}


      zapowiedz | pierwsza próba | udana realizacja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kate_mac
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lutego 2015 16:33
  • czwartek, 15 maja 2014
  • czwartek, 10 kwietnia 2014
    • she tries to: Czekoladowe muffinki z batonikami daim

      Moje pierwsze czekoladowe muffinki z batonikami daim były de facto bez batoników daim. Najbardziej znany batonik na świecie nigdy nie zwrócił mojej uwagi. W zasadzie poza kilkoma markami, które można zobaczyć przy kasie w supermarkecie nie mam pojęcia jakie batoniki są dostępne w naszym kraju i założyłam, że owe tajemnicze dla mnie lecz ponoć bardzo popularne daim są trudne do znalezienia w mojej okolicy. Więc przy najbliższej okazji zgarnęłam przy kasie trzy Snikersy. Stąd też moje pierwsza próba z tym przepisem jest niedoskonała ale zapewniam, że przy następnej okazji zrobiłam już wszystko jak trzeba i różnica była wyczuwalna.

      Czekoladowe muffinki ze Snikersami były smaczne ale niczym nie zaskakiwały i nie zachwycały - ot czekoladowe muffinki z kawałkami Snikersa w środku.


      Przepis: www.mojewypieki.com *

      • http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-muffinki-z-batonikami-daim
      • wszystkie przepisy na blogu Doroty są idealne; nie ma w nich niejasności a nawet jak ktoś ma wątpliwości to w komentarzach są odpowiedzi na wiele różnych pytań

      Przygotowanie: produkty i ich zmieszanie **

      • znalezienie batoników daim okazało się znacznie prostsze niż się tego spodziewałam ale przy pierwszym pieczeniu użyłam snikersów
      • muffinki są zazwyczaj bardzo proste do wykonania: suche składniki łączymy z suchymi, mokre z mokrymi a następnie wszystko razem mieszamy ale tylko do momentu aż cała mąka będzie 'mokra'; nie potrzebne jest żadne wyrabianie ciasta;
      • batoniki dodajemy na sam koniec, tuż przed wyłożeniem masy do foremek

      Pieczenie *

      • piecze się je też typowo, do suchego patyczka (ok 20min); jedyny problem to kawałki batoników w cieście - w zależności od batonika pozostanie on w babeczce wilgotny więc sprawdzając patyczkiem trzeba trafić na miejsce bez batonika

      Efekt zależy od batonika. Te ze snikersami wyszły przyzwoicie ale nie było w nich niczego zachwycającego - ot babeczki dla wielbicieli smaku czekoladowego. Następnym razem zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, czyli z batonikami daim i zapewniam, że różnica w efekcie jest odczuwalna - daim staje się wilgotnym, czekoladowo-karmelowym nadzieniem.

      Na koniec polecam oryginalny przepis ze strony moje wypieki.

      www.mojewypieki.com | Czekoladowe muffinki z batonikami daim


      zapowiedz | pierwsza próba | udana realizacja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kate_mac
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 kwietnia 2014 18:56
  • piątek, 21 lutego 2014
  • sobota, 11 stycznia 2014
    • she tries to: dodawanie z warzyw - dynia pieczona

      Zdjęć z przygotowywania jarskiego obiadu nie znalazłam i nawet nie pamiętam czy je robiłam. Jedyne co mam to zdjęcia gazety z przepisem (WO 690), mocno zużytej gazety z przepisem. Tą część dania robiłam kilka razy bo najbardziej zachwyciła mnie smakiem.

      Jeszcze kilka lat temu niespecjalnie wiedziałam jak smakuje dynia. Gdy w zeszłym roku robiłam ją wg tego przepisu nie byłam pewna czy będzie mi smakowała w połączeniu z miodem i imbirem. Czy w ogóle miód i imbir to takie dobre połączenie - och moja naiwności - przekonałam się, że jest to połączenie idealne.


      Przepis: www.wysokieobcasy.pl *

      • http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,12392888,Dodawanie_z_warzyw.html
      • jest jasny, zwięzły i prosty do wykonania; na stronie internetowej ma postać ciągłego artykułu ale w gazecie jest ładnie wyróżniony

      Przygotowanie: dynia *

      • dynia ma dość twardą skórkę, sama też nie jest tak miękka jakby się mogło wydawać
      • o ile to możliwe to preferuję świeże przyprawy; imbir w proszku w ogóle nie umywa się do świeżego

      Pieczenie *

      • miodowo-imbirowy syrop nieco spływa z dyni w czasie pieczenia i miód przypieka się na czarno

      Dynia była smaczna miękka ale nie rozmiękła. Najbardziej jednak zasmakowałam w syropie miodowo-imbirowym i od razu zaczęłam planować do czego jeszcze można go wykorzystać. W ogóle świeży imbir stał się moim ulubionym aromatem.

      Na koniec polecam oryginalny przepis ze strony wysokie obcasy.

      www.wysokieobcasy.pl | Dodawanie z warzyw


      zapowiedz | próba fasolowa | próba gryczana | próba dyniowa | udana realizacja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kate_mac
      Czas publikacji:
      sobota, 11 stycznia 2014 00:03

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

stat4u

Opcje Bloxa